Al vaker hoorde ik de term voorbij komen, breien is de nieuwe yoga! Zelf houd ik erg van haken en breien en nog vele andere creatieve hobby’s dus ik was wel benieuwd hoe dat werkte. Hoe komt het dat je door te breien ontspannen wordt en is dat niet met alle hobby’s die wij beoefenen?

Pasgeleden vond ik het boek “ Knit for Health & Wellness” geschreven door Betsan Corkhill van oorsprong psychotherapeut. Zij beschrijft in dit boek haar ontdekking van de voordelen die breien kan opleveren. Zo blijkt dat door te breien, je je hersenen traint. Naast de training ben je ook geconcentreerd bezig met breien en kun je geen aandacht geven aan negatieve gedachten. Eigenlijk werkt breien dus mediterend!

En wat een mooie bijwerking van breien is het levert een verhoging van je serotine gehalte op door de reperterende beweging van je breinaalden. Serotine is het hormoon die je vrolijker maakt en ze noemen het ook wel de natuurlijke antideprisiva omdat ons lichaam het zelf aanmaakt! En met breien kun je deze dus verhogen! Het blijkt dat als je drie keer per week gaat breien het al een positief effect op je gemoedstoestand kan hebben. Brei werk kun je overal naar toe mee nemen, dus je kan zo lekker breien in de trein op weg naar school of werk!

En dat waren alleen nog maar de voordelen van breien in je eentje! Want breien in een groep blijkt nog meer voordelen te hebben. Zo kunnen mensen die verlegen zijn met een breiwerk makkelijker conversatie voeren. En in Engeland zijn verschillende therapeutische breigroepen opgericht. En het blijkt veel breder te gaan dan alleen breien! Haken, borduren, vingerhaken, tekenen kunnen ook deze voordelen bieden door de repeterende bewegingen al is het boek vooral op breien gericht!

Te veel voordelen om op te noemen, ze zijn allemaal te lezen in “Knit for Health & Welness” en ik heb ondertussen zin gekregen om een nieuwe brei project te beginnen met een nieuwe techniek. Noorse trui misschien! Want elke nieuwe uitdaging is ook weer een goede training voor je hersenen 😉 Of zal ik een fair isle gaan haken.

 

41Snmmtb+3L

 

 

Please like & share:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)